Festiwal Wołowiny Sudeckiej

Promocja nowego produktu regionalnego Ziemi Kłodzkiej pn. „wołowina sudecka” rozpoczęła się na terenie powiatu w czerwcu br. od konferencji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wieńczącej projekt „Koncepcja zaprojektowania i wdrożenia produktu regionalnego WOŁOWINA SUDECKA na obszarach ONW Sudety”.

W ramach realizacji założeń promocyjnych już 5 sierpnia w Marianówce k. Bystrzycy Kłodzkiej miał miejsce Festiwal Wołowiny Sudeckiej. Imprezę rozpoczęła konferencja kulinarna „Wołowina sudecka jako produkt regionalny Dolnego Śląska”, której celem była prezentacja działań producentów wśród zainteresowanych podmiotów gastronomicznych i hotelarskich z naszego regionu. Zaproszonych gości, wśród których byli m.in. starosta Maciej Awiżeń, Grażyna Cal reprezentująca Sejmik Województwa Dolnośląskiego, burmistrzowie Międzylesia – Tomasz Korczak i Barda – Krzysztof Żegański, powitał Zbigniew Szczygieł – lider programu „Odnowa wsi Marianówka, Szklary i osada G. Igliczna” oraz Wiesław Pietras, sołtys Marianówki.

W dalszej części festiwalu odbyły się także: odpustowa msza święta w Sanktuarium na Górze Iglicznej oraz Festyn Kulinarny Smaków Sudeckich na placu wiejskim w Marianówce, podczas którego serwowano dania z wołowiny sudeckiej, również według dawnych przepisów. Informacje nt. wołowiny sudeckiej można znaleźć na stronie http://wolowina-sudecka.pl.

[Źródło: http://www.powiat.klodzko.pl/]

Reklama:

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rozwiąż równanie: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.